fredag 30. mars 2012

HILSEN FRA FJELLET


Jesus har fått en knallstart på karrieren, og hele byer og landområder følger ham på turné rundt Genesaretsjøen. Snart blir det imidlertid tydelig at tømmermannssønnen fra Nasaret har glemt å inkludere en PR-rådgiver i hoffet av medarbeidere som følger ham. Jesus drar nemlig til fjells da han bør dra på kjendisfester, setter seg ned da populariteten er på vei opp. Den mislykkede mediestrategien blir forsterket av budskapet han framfører da han endelig får satt seg til rette i solhellingen ovenfor Kapernaum.

Bergprekenen
Så radikale er Jesu ord at en tysk teolog mente at kirkehistorien best kunne beskrives som historien om dem som har holdt Bergprekenen på avstand. Vakker som få, men farlig som fy. Nå som da farer den i blikket på de verdiene vi har arvet av samfunnet rundt oss. For hvem vil vel egentlig sørge og tørste, elske sine fiender og be for dem som forbanner en?

En ting er at Jesus framfører sin utopi der på fjellet. En ganske annen ting er at han synes å tenke at det er de som lever etter disse reglene som skal forandre verden: ”Dere er jordens salt! Dere er verdens lys!” (Matt 5:13-14). Hvordan kan folk som blir forvirret om du slår dem på begge kinnene samtidig, forandre noe som helst? Hvordan kan de ydmyke og fattige føde fram en ny verden når den nåværende styres av dem som har makt og midler?

Erfarne fjellfolk
Her kommer påskebudskapet oss til hjelp: Gud vinner verden ved å gi seg selv. Der ondskapen tar opp sverdet for å tvinge i kne, tar Jesus opp håndkledet for å tjene sine etterfølgere. Der mobben krever å få hans liv, er Jesus villig til å gi sitt liv. Der spotterne ber om et tegn, ber Jesus for deres tilgivelse. Gud vinner verden gjennom kostbar kjærlighet. Bergprekenen er et etisk manifest for dem som har tenkt å gå samme vei. Spørsmålet er ikke om det virker, men om det ligner på Gud. ”Slik kan dere være barn av deres Far i himmelen. For han lar sin sol gå opp over onde og gode og lar det regne over rettferdige og urettferdige” (Matt 5:45).

Lytt til erfarne fjellfolk, står det i Fjellvettreglene. Kanskje vi burde bli med Jesus til fjells denne påsken. Hvis vi tør, da.

1 kommentar:

  1. Tror du det finnes et helvete? Liksom en plass for syndere?

    SvarSlett