mandag 12. mars 2012

FRA LEIRBÅLET TIL LEDERBORDET - OM HISTORIEFORTELLING I LEDERSKAP


”Det var en gang.” Ordene fra barndommens fortellingsunivers er på ingen måte snipp, snapp, snute og så var eventyret var ute. De er in.

Mens lederskapsguruer opp gjennom 1900-tallet lovpriste stoppeklokker, effektivitetskrav og hierarkiske modeller, er historiefortelling blant samtidens moteord. Det skulle bare mangle. Mennesket er en uhelbredelig forteller. Det som til alle tider og i alle kulturer har skjedd rundt leirbålet eller matbordet, er nå i ferd med å få sin rettmessige plass også ved lederbordet.

Navigerer etter narrativer
Det er ikke Rødhette, Storeulv eller de tre små grisene som er på vei inn i styrerom og endringsprosesser. Det er heller erkjennelsen av at historiefortelling er et språk folk forstår, men som ledere ikke alltid har lært seg å prate. De som forsøker å lede utelukkende gjennom rasjonell argumentasjon eller fornuftsbaserte kalkyler, kommer stadig mer til kort. Mennesker styrer ikke livene sine etter matematiske formler, men etter de antagelsene, verdiene og drømmene som til sammen danner fortellingen om hva livene deres er eller skal være.

Det er ikke noe hokus pokus i dette. Det er slik mennesker fungerer. Når Harvard-professor John Kotter, en av verdens ledende eksperter på endringsledelse, oppsummerer hvordan organisasjoner endres, skriver han: ”Folk forandrer seg mindre på bakgrunn av analyser som endrer tankegangen deres enn de gjør fordi de blir vist en sannhet som påvirker følelsene deres” (The Heart of Change, Boston, Harvard Business School Press, 2002). Vi mennesker er mer enn oppbevaringsbokser for informasjon. Vi søker mening.

Duell eller duett
Stephen Denning som selv satt i gang store endringer i Verdensbanken ved hjelp av historiefortelling, mener at tradisjonell kommunikasjon rundt ledelse og problemløsing er utilstrekkelig (The Secret Language of Leadership, San Francisco, Jossey-Bass, 2007). Den alminnelige rekkefølgen som appellerer til fornuften ved først å definere problemet, så analysere det og til slutt komme med et forslag til løsning, holder ikke mål.  Grunnen er at lederens logikk faller på steingrunn hvis den ikke stemmer overens med tilhørernes forutinntatte holdninger og meninger. Det blir duell framfor duett. Ifølge Denning er det en bedre strategi først å fange folks oppmerksomhet, så lokke fram et ønske om en annerledes framtid som så til slutt underbygges av rasjonell argumentasjon. I denne sekvensen spiller fortellinger en viktig rolle fordi de gjør det mulig for tilhøreren å gå inn i et alternativt univers som setter hans eller hennes situasjon i et nytt lys.

Mesterfortelleren
Når Gud åpenbarer seg for verden, gjør Han det ved å fortelle sin historie. Påbudet til Israel om at ”du skal ikke ha andre guder enn meg” grunngis ut fra fortellingen om at ”Jeg er Herren din Gud, som førte deg ut av landet Egypt, av trellehuset” (5 Mos 7:6-7).
Når Jesus gjør sin entré i det første århundrets Palestina, forteller Han – i ord og gjerning – historien om Guds rike som er kommet nær for å gjøre alle ting nye. Når de første kristne samles i oldkirken, gjør de det først rundt den levende fortellingen om Jesus Kristus og hvordan Han forandrer menneskers liv. Evangeliet kommer ikke først og fremst i form av informasjon, men som en invitasjon. Rasjonalitet, argumentasjon og filosofi har sin plass i kristent liv og lederskap, men det begynner ikke der. Det begynner med fortellingen. ”Vi kan ikke bestemme oss for hva vi skal gjør før vi bestemmer oss for hvilken eller hvilke fortellinger vi ser oss selv leve i”, skriver Denning (2007:105). ”Ønsker vi å forandre måten folk handler på, må vi forandre disse fortellingene.”

Åpne fortellinger
Fortellinger treffer oss på et dypere nivå enn teori og abstraksjon. Da Jesus ble spurt om hvem som er vår neste, fortalte Han lignelsen om den barmhjertige samaritan. En dogmatisk utlegning i tre punkter ville neppe hatt samme gripende effekt. Likevel er det ofte de rasjonelle argumentene vi lener oss mot når vi skal kommunisere nye idèer og forslag. ”Og slik fortsetter vi med å lage PowerPoint-presentasjoner fulle av abstraksjoner og punktlister, akkurat som middelalderens leger snittet opp pasientenes blodårer for å fjerne overflødig blod, uten å innse at alt vi sier og gjør bare forverrer situasjonen” (Denning 2007:44).

Å benytte historiefortelling som lederverktøy dreier seg likevel ikke om å manipulere folk gjennom å gå snarveien til hjertet uten å passere fornuftens kritiske filtre. Snarere tvert imot. Fortellinger er åpne landskap som gir tilhøreren stor frihet til tolkning og innlevelse. De beste fortellingene i lederskap er ikke episke storverk, men enkle historier som fungerer som springbrett for egne fortellinger i tilhørerens tanke og fantasi. Jesu lignelser er eksempler på slike små fortellinger som gir oss mulighet til å huske, oppleve og forstå det vi ellers ikke ville grepet. Lignelsene representerer det Denning kaller indirekte narrativer. Her er ikke målet å fortelle gripende historier som flytter tilhøreren inn i fortellerens univers, men heller å initiere en ny fortelling om en lignende situasjon vedkommende står overfor. På den måten settes medarbeideren i stand til å tenke nytt og kreativt rundt egne utfordringer og erfaringer. Det er ikke snakk om å overføre mer informasjon, men om å legge til rette for at folk kan komme opp med egne idèer. Lederen sier mindre og tilhøreren hører mer.

Slike fortellinger forutsetter at historiefortelleren vet hvor folk er i livet. Skal ledere lykkes med å få tilhørerne til å oppdage en ny fortelling og ønske en annerledes framtid, må de først forstå den historien folk lever akkurat nå. Det skjer bare gjennom dialog og interaksjon. Fra å tale til mennesker, samtaler vi med dem. I denne prosessen endres også lederen, slik at avslutningen på hans eller hennes fortelling blir startskuddet for en ny.

Lede seg selv
Mens noen er naturlige historiefortellere, er dette en lederferdighet som må læres av andre. Det krever trening og bevisstgjøring. Det er ikke plass til noen ”Gjør det selv”-liste her. En slik sjekkliste ville uansett kommet til kort og sannsynligvis virket mot sin hensikt ved å skape et inntrykk av at historiefortelling først og fremst dreier seg om ti punkter og tretten steg til alt som er godt. Viktigere er det å ta på alvor at lederskap dreier seg om mer enn effektivitet og måloppnåelse. Historiefortelling er en av mange komponenter i transformasjonsledelse hvor fokus er satt på å utvikle medarbeidere, ikke bare få jobben gjort. Ved å fortelle historier, kan ledere tenne den gnisten i medarbeideres hjerter som gjør at de gir seg til noe som er større enn dem selv. Dette innebærer å sette folk fri til å ta ansvar i egne liv, for ledere kan ikke kontrollere hvilke fortellinger deres egne historier skaper i tilhørernes indre.

Fortellingen vi lever
Åndelige ledere står her i en dobbeltrolle. På den ene siden må de forstå Guds store fortelling og hjelpe folk til å leve livene sine i lys av den. På den andre siden må de innse at det finnes alternative fortellinger som drar folk i andre retninger. Det sies at vår egen tid er de store fortellingenes død. Historiene som i generasjoner har gitt folk, land og sivilisasjoner noe å tro og bygge på, forvitrer i et samfunn som sliter med å definere sitt eget sentrum – for hva tror vi egentlig på når vi tror på alt mulig? Og når de store fortellingene er feid på dør – kristentroen inkludert – sitter folk tilbake med sine egne små historier; brøker og biter av det som en gang hørte sammen. En rekke planeter går i bane rundt hver sin stjerne, men det mangler ett felles univers hvor ting henger sammen.

Mer enn tjue år etter at medieviteren Neil Postman hevdet at Amerika var den første kulturen i verdenshistorien som stod i fare for å le seg i hjel, ser vi hvordan underholdnings- og konsumentkulturen har lammende effekt på alle meningsfulle relasjoner. Familier mister limet som holder dem sammen når alle parter søker sin egen lykke. Helhjertede menighetsledere og -medlemmer sliter seg ut for å gjøre programmet klart for tilskuerne som kommer på søndag formiddag. Vi som lever og leder i denne kulturen, må oppøve evnen til å tenke kritisk rundt de fortellingene samtiden har dumpet i fanget på oss. Gjør vi ikke det, kan vi godt ende opp som en del av problemet framfor å tilby en løsning på det. Kristent lederskap dreier seg om å lede Guds folk etter Guds prinsipper inn i Guds planer. Gjør vi noe annet, kan folk heller lytte til Dr. Phil og Oprah Winfrey. Uten en helhetlig historie, blir elementene av bibelsk tankegods bare hyllefyll i et helt bibliotek som forteller andre historier. Vi kan nok tilby prinsipper for effektivitet og produktivitet på ett eller noen få av disse områdene som til sammen danner folks liv. Men uten en vev som knytter alt sammen i et meningsfullt hele, forblir alt løse tråder. Den bibelske fortellingen må være den veven.

Fortellingen vi inviterer – og inviteres – inn i, begynner ikke med oss. Vi hopper på et tog i fart, en historie som begynte før vi ble født og som fortsetter etter at vi har gått bort. Når alt kommer til alt, er det ikke en gang vår historie – det er Guds. Men Han skriver den med våre liv.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar